Du er her:   Aktuelt > Heggens søppelskole
Registrer   |  Logg inn

Heggens søppelskole

- Noen av beboerne er ikke klar over søppelreglene, noen vet ikke hvor de skal gjøre av avfallet sitt - og noen er bare late, sier vaktmester Jon Inge Borkenhagen. Hver uke rydder han opp i skrotet vårt, selv om det egentlig ikke er hans jobb.

For hver og en av oss har et ansvar for å kvitte oss med søppel og ting vi ikke lenger har bruk for.  Det som kan kastes i søppelrommene er papir og husholdningsavfall, annet avfall må vi selv sørge for å bli kvitt.

- Det er bare vanlig husholdningsavfall som skal i dunkene, og da i knyttet pose, presiserer Jon Inge, som har funnet litt av hvert i søppeldunkene i løpet av årene han har jobbet i Heggen.
- Sykler, PC-er, kopimaskiner og bongotrommer, for eksempel, for ikke å snakke om en frityrkoker med olje i! Det er like før man venter å finne svigermor oppi der, sier Jon Inge med en latter. Han er oppsiktsvekkende blid til å ha en så utakknemlig jobb.

 

Av og til er søppelrommene helt uframkommelige fordi folk har satt fra seg ting ved siden av dunkene. Og det er viktig å presisere: Søppelbilene tar ikke med seg slike ting. Istedet blir det Jon Inges problem.
- Det er strenge regler for sånt, og vi får ofte klager fra renovasjonsetaten fordi det er vanskelig å komme til på grunn av alt som står rundt, forteller Jon Inge, som derfor må ta en runde i alle søppelrom før søppelbilene kommer på torsdagene, bare for å sjekke at det er framkommelig.

   

I noen oppganger er folk ganske flinke, mens det andre steder er store problemer.
- Folk er stort sett ganske flinke med papiravfallet, sier Jon Inge. Men det blir fort fullt når noen kaster store esker oppi dunkene uten å brette dem sammen først.


Også i områdene utenfor kjellerbodene er det mye søppel.
- Noen setter fra seg gamle TV-er, videomaskiner og møbler, fordi de ikke brukes lenger. Mange av tingene er fullt brukbare og kunne kommet til nytte for andre. Hvorfor ikke kontakte et loppemarked eller legge ut en gratisannonse på Finn.no? spør Jon Inge som oppfordrer alle til å tenke gjenbruk og miljø.

  

        

Slik sorterer du avfallet.

Her finner du returpunktene i bydel Alna.

Her finner du miljøstasjoner i Oslo.

Her finner du gjenbruksstasjonene.

Her kan du legge ut gratis annonse hvis du vil gi bort ting.

Her finner du informasjon om loppemarkeder.

 

 

 

);